אתגר המשכנתאות של נגידת בנק ישראל
היום התבשרנו כי סוף סוף נבחרה נגידה חדשה לבנק ישראל, הלא היא קרנית פלוג שכיהנה בתפקיד בחודשים האחרונים מאז עזיבתו של סטנלי פישר.
מהם האתגרים העומדים בפני הנגידה החדשה בהקשר לתחום המשכנתאות?
כיום המצב בשוק הדיור מורכב: מצד אחד מחירי הדירות המשיכו לעלות גם בשנה האחרונה וטרם נצפתה התייצבות או ירידת מחירים של ממש. יחד עם זאת עם בנק ישראל המשיך במדיניות הורדת הריבית בתגובה למצב הכלכלי בארץ ובעולם ובמיוחד בתגובה לירידת הדולר מול השקל, שמביאה לפגיעה של ממש בייצואנים ובמשק הישראלי.
כתוצאה מירידת הריבית המשכנתאות הפכו לזולות יותר, והדבר הביא לכך שהרוכשים לקחו הלוואות גדולות יותר ובמקביל הביקוש לדירות רק הלך ועולה ואיתו גם המחירים.
למרות כל זאת, בנק ישראל המשיך במדיניות הורדת הריבית בשנה האחרונה מתוך טענה שלמרות הפגיעה בשוק הדיור, הערך המוסף של הייצוא והתעשייה גבוה לאין ערוך מהערך המוסף של שוק הדיור עבור המשק הישראלי. הבנק גם זרק לא פעם את הכדור לעבר ממשלת ישראל בטענה כי היא זאת שצריכה לפתור את משבר הדיור על ידי הגדלת הביקוש.
אך גם בנק ישראל לא יכול להתעלם מהנזק הפוטנציאלי שעלולה קריסה אפשרית של רוכשי הדירות להסב לבנקים, למשק וכמובן – ללווים עצמם. בשנים האחרונות הוטלו מגבלות שונות כדי להקטין את הסיכון שלוקחים על עצמם הלווים והבנקים ואף לצנן מעט את השוק. מבחינה זאת, יש לציין, בנק ישראל נכשל כישלון חרוץ, כאשר הגזירות כלל לא קיררו את השוק ויש טוענים כי הן אף הוסיפו שמן למדורה.
הנגידה החדשה תיאלץ איפוא להתמודד לא רק עם שוק דיור תופח, תחזיות שחורות המנבאות גל של חדלי פירעון משכנתא, משק שנמצא בהאטה ומחירי דירות נוסקים אלא גם עם אצבע מאשימה שמופנית וכנראה תמשיך להיות מופנית כלפי הבנק באשר לאחריותו למצב הנוכחי בשוק הדיור.
לנו רק נותר לאחל לה בהצלחה.