ההגבלות על המשכנתא השפיעו בעיקר על זוגות צעירים
השבוע פורסם מחקר של מחלקת המחקר של הכנסת שקבע כי צעדי ממשלת ישראל נכשלו בהורדת מחירי הדירות, וכעת גם נתוני המשכנתאות לחודשים מארס ואפריל מאששים את נתוני המחקר ומגלים: צעדיו של בנק ישראל לא רק שלא הועילו להורדת מחירים, אלא שככל הנראה, המשקיעים לא נפגעו כלל ומי שנפגע הם בעיקר הזוגות הצעירים, זאת כפי שפורסם ב”גלובס”
לפי הנתונים, בחודש מארס, 18% מכלל המשכנתאות נלקחו על ידי משקיעים, בסכום של יותר מחצי מיליארד שקלים חדשים, השיעור הגבוה ביותר השנה.
בכתבה הובאו דבריו של עידן אלקבץ, שציין כי בעוד שהזוגות הצעירים נפגעו קשה מהגבלות בנק ישראל, שלא מאפשרות להם לרכוש דירה במימון של מעל 75%, הרי שהמשקיעים מצאו דרכים לעקוף את אותן מגבלות, בין היתר על ידי משכון הדירה שברשותם על מנת להשיג הון עצמי גבוה יותר (כאן חשוב לציין כי בהתאם להוראות בנק ישראל, משקיעים בדירה לא יכולים לקבל מעל ל – 50% מימון). עוד פתרון שמצאו אותם משקיעים הוא רכישת דירות זולות יותר בפריפריה והדבר הביא לעליית מחירים באיזורים המרוחקים מהמרכז.
לדברי אלקבץ, בהיעדר אפיקי השקעה טובים יותר, כאשר הריבית נמוכה והבורסה אינה נחשבת לאטרקטיבית במיוחד, המשקיעים פונים לתחום הנדל”ן ולא יעזרו כל הניסיונות של הממשלה לשינוי המצב. אך בינתיים ההגבלות והגזירות שחוקקו (כגון הגדלת כריות ההון) פגעו דווקא ברוכשים החלשים יותר וזוהי בהחלט נקודה למחשבה לקובעי המדיניות הכושלת.