המשנה לנגיד: ניתן לרסן את הביקוש בשוק הנדל”ן והמשכנתאות מצד המשקיעים
בכתבה שפורסמה בכלכליסט ציינה המשנה לנגיד בנק ישראל, קרנית פלוג כי אמנם חלה עליית מחירים (ועלייה בהיקפי המשכנתאות) בשנים האחרונות, אך היא בסך הכל מהווה חלק ממגמה שהחלה בשנות ה – 90 עם הנסיקה במחירי הדירות בעקבות גלי העלייה והירידה במחירים שבאה אחריה.
עוד ציינה המשנה לנגיד כי עליית מחירי הדירות אינה תופעה האופיינית רק למדינת ישראל והיא משותפת למדינות שבשנות המשבר הכלכלי הגדול (2008) היו במצב כלכלי טוב יחסית ולא חוו משבר משמעותי בכלכלתן. באותן מדינות הביאו הריביות הנמוכות בשילוב עם יכולת הבנקים להעניק משכנתאות לעליות במחירי הדירות.
בכתבה מציינת פלוג גם את הגורמים הפנים-ישראליים שתרמו למצב, ביניהם תהליך התכנון והאישור של דירות חדשות. לדבריה, החל מקבלת ההחלטה על בנייה ועד לסיומה עוברות 13 שנים ארוכות ואם בעבר התוכניות נתקעו בשלב התכנון כיום הן תקועות בשלב קבלת ההיתרים, עקב גורמים כמו מגבלות שונות בהקמת תשתיות עבור אותן שכונות שאמורות לקום.
פלוג טוענת כי על מנת לשנות את המצב מיסודו יש להגדיל את ההיצע של הבנייה ולשם כך הממשלה צריכה לדאוג שהיצע הקרקעות הזמינות יגדל, לקצר את משך הזמן מייזום הפרויקטים ועד לבנייתם וליצור סינכרון בין התהליכים השונים של בנייה והקמת התשתיות, זאת בשילוב מיסוי על המשקיעים שימנע מהם להציף את השוק (כאן כדאי לציין כי צעדים כאלה כבר ננקטו בעבר, בהגבלת אחוז מימון המשכנתא המוענק למשקיעים, למשל).
לסיכום, אמנם קשה להתעלם מדברים שאומרת אישיות בכירה כל כך אך היות ועד כה בנק ישראל וממשלת ישראל טרם הצליחו לשנות את המצב קשה לדעת אם הצעדים המצויינים בכתבה אכן יביאו לשיפור משמעותי.