הצעת החוק לביטול עמלת פירעון מוקדם במשכנתא הוכשלה
הצעת החוק, שהוגשה על ידי חבר הכנסת אילן גילאון נדחתה בידי ועדת השרים לעינייני חקיקה, זאת למרות שהשרים אורי אורבך ומאיר כהן תמכו בהצעה. יש לציין כי גם יו”ר סיעת יש עתיד, עופר שלח וגילה גמליאל מהליכוד חתמו על ההצעה.
הצעת החוק חוברה בידי עורכת הדין אורה בלום (הפקולטה למשפטים באונ’ תל אביב) וכן ד”ר דני בן שחר מהטכניון ועיקרה הוא חיוב הבנקים להציע ללווים מסלול משכנתא בריבית קבועה שאינו נושא עמלת פירעון מוקדם.
עמלת הפירעון המוקדם היא עמלה שהלווים נאלצים לשלם כאשר הם לוקחים משכנתא במסלול ריבית קבועה ומבקשים לפרוע את ההלוואה במסלול זה לפני הזמן. במקרה כזה העמלה יכולה להגיע לסכומים גבוהים למדי, של עשרות אלפי שקלים. יש לציין כי את העמלה משלמים כאשר חלה ירידה בריבית – כלומר כאשר בזמן שהלווים מבקשים לפרוע את ההלוואה הריבית נמוכה מהריבית אותה הם קיבלו מהבנק. היות ואנו מצויים בתקופת שפל בריביות לווים שקיבלו את ההלוואה בעבר ופורעים אותה כיום נאלצים לשלם עמלות גבוהות ביותר. לעומת זאת, מי שלוקח את ההלוואה כיום חסין יחסית מפני העמלה, שכן הריביות צפויות לעלות בעתיד הקרוב או הרחוק.
בתגובה לדחיית הצעת החוק שהגיש, אמר חבר הכנסת גילאון כי ביטול ההצעה מלמד שהשרים אינם מייצגים את הציבור הרחב אלא את הבנקים וכי חמור ביותר ששר האוצר מבטל הצעה שנועדה להיטיב עם הלווים וליצור שקיפות מול הבנקים. גילאון ציין כי על אף התיקון שהונהג על ידי המפקח על הבנקים בתחום, לווים רבים עדיין מתקשים להבין את מחיר המשכנתא. המציאות בשטח, שדורשת מהלווים להשקיע 136 משכורות על מנת לרכוש דירה מחייבת יצירת שקיפות במחיר ההלוואה, במיוחד לאור העובדה שעמלת הפירעון עשויה לעלות ללווים סכומי עתק.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי מסלול בריבית קבועה ללא עמלת פירעון מוקדם יאפשר ללווים להבין מהו מחירה של ההלוואה וכך לקבל החלטות נכונות יותר עבורם. עוד נכתב כי על מדינת ישראל לאמץ את המודל האמריקאי החדש של עמלות הפירעון המוקדם, לפיו אין להשית עמלה זו על אף מסלול מלבד מסלול הריבית הקבועה, העמלה לעולם אינה גבוהה מ – 3% ואינה חלה לאחר השנה הרביעית.
נראה כי למרות התנגדות השרים גילאון לא אמר נואש והוא ציין כי יפעל לכך שאחד השרים יערער על החלטת וועדת השרים בנידון.