הצעת חוק: לווי משכנתא יחוייבו בביטוח למקרה של אבטלה
יוזמה של עמותת ידיד, חבר הכנסת חיים כץ וחברי כנסת נוספים עשויה לחייב את לווי המשכנתאות בביטוח נוסף – למקרה של אבטלה, זאת כפי שפורסם ב”דה מרקר”
היוזמה באה בעקבות הנתונים העגומים בתחום, לפיהם כ – 70 אלף לווים מידי שנה מתקשים לשלם את המשכנתא במשך למעלה משלושה חודשים ומול 15 אלף גם נפתחים הליכים שעולים הן למדינה והן ללווים כסף רב.
בין הגורמים לקשיים בהחזר ההלוואה ניתן למנות מצבים כמו מחלה קשה ואבטלה של אחד מהלווים למשך תקופה ארוכה, באופן הפוגע משמעותית ביכולת ההחזר שלהם. למרות שלווי המשכנתאות מחויבים לערוך ביטוח למקרה של מות אחד מבני הזוג או נזק לדירה, ביטוח זה אינו מכסה את המצבים הנ”ל וכך קורה שבני זוג שמאבדים את העבודה או את כושר העבודה שלהם מוצאים את עצמם לעיתים קרובות מול שוקת שבורה וחוסר יכולת לשלם את ההלוואה בזמן.
הצעת החוק החדשה מתעתדת לחייב את הלווים לבצע ביטוח שיכסה מקרים של אובדן כושר השתכרות בעקבות פיטורים מהעבודה או אובדן כושר עבודה למשך שנה לפחות. במידה והלווים המבוטחים ימצאו את עצמם במצב המתואר, פוליסת הביטוח תופעל והכסף עבור החזר ההלוואה יועבר ישירות לבנק. חישובים שנערכו על ידי סוכני ביטוח הראו כי לא מדובר בביטוח יקר במיוחד.
בכתבה הובאו דבריו של סמנכ”ל עמותת ידיד שציין כי הביטוח מיועד למצב זמני והוא יופעל אך ורק כאשר הלווה מקבל דמי אבטלה. הצעת החוק מציעה להחיל את החוק על ציבור הלווים כולו, כדי שהפרמיה המתחלקת בין הלווים תהיה נמוכה יותר עבור כולם.
כאן חשוב לציין כי לא נפתחים הליכי הוצאה לפועל מול לווים בטרם עברו שישה חודשים לפחות בהם הם פיגרו בתשלום ההלוואה, וגם אז ניתנת להם ארכה לנסות להסדיר את חובם. בנוסף, כפי שגם ציין חבר הכנסת כץ, הבנקים למשכנתאות מאפשרים ללווים תקופת “גרייס” של דחיית תשלומים במקרים בהם הם מתקשים בהחזר. הבעיה היא שכאשר לווים מגיעים למצב שבו הם לא יכולים להחזיר את ההלוואה בדרך כלל החובות הולכים ומצטברים וגם כאשר המצב משתפר הם עדיין מתקשים מאוד להחזיר את הסכומים אותם הם חייבים ולצאת מהמצב אליו הם נקלעו.
מן הצד השני, גם אם הצעת החוק תעבור, התמודדות עם תביעות ביטוח היא אף פעם לא התמודדות קלה, ולכן ההמלצה לכל מי שמעוניין לקחת משכנתא היא לא לסמוך על ביטוח כזה או אחר, לשמור כסף בצד לעת צרה ולהימנע מלקיחת הלוואות יקרות, שעלולות להתברר כחרב פיפיות.