מת"ן משכנתאות היא זכיינית בלעדית לייעוץ משכנתא לעובדי החברות המובילות במשק:
מחויבים לכללי אמון הציבור
ImunHaCibur
מת"ן - החברה הגדולה בישראל לייעוץ משכנתאות
  • למת"ן משכנתאות מוניטין של 6 שנות ניסיון במתן שירות מקצועי ואיכותי ללקוחותיה והיא מעניקה ייעוץ משכנתאות בהיקף של כמיליארד שקלים בשנה
  • החברה זכיינית בלעדית של כ- 600,000 בתי אב באמצעות גופים וחברות מהמובילים במשק
  • מידי יום אנו יוצרים מהפיכה ושינוי מהותי במאזן בין הבנקים לצרכנים ומאפשרים לציבור הלווים לקבל תנאים אובייקטיבים, ראויים והוגנים התואמים לצרכיהם

כך מרוויחים הבנקים מריבית המשכנתא

כתבה שפורסמה ב”גלובס” מתארת כיצד הבנקים מרוויחים ריבית מופקעות על הלוואות לטווח ארוך וכך משמרים את יתרונם מול הלווים, גוזרים קופה ומקשים על הרוכשים בדרך לדירה.

כיום, מחירי הדירות נמצאים במגמת עלייה והשכר נשאר זהה, כך שהיינו מצפים לראות את ההחזר החודשי על המשכנתאות הולך ועולה. עם זאת, נתוני בנק ישראל מציגים מגמה שונה לגמרי:

בתקופתנו הנוכחית, מספר הלווים שלוקחים הלוואה בה שיעור ההחזר החודשי מכלל הכנסתם גבוה משלושים אחוזים מהווה 35% בלבד מכלל הלווים, בעוד שבחודש יולי בשנת 2011 לווים אלה היוו 44% מכלל הלווים, כלומר ירידה של כ – 21% בשיעור ההלוואות המוגדרות כהלוואות מסוכנות.

ירידות אלה מתרחשות בשנתיים האחרונות עקב מגבלת בנק ישראל שאסרה על הבנקים להעניק משכנתאות בשיעור מימון של למעלה מ – 75% אחוזים מערך הנכס. כתוצאה ממהלך זה, זוגות רבים יצאו מחוץ למירוץ לדירה ונשארו בו רק אלה שיכלו להגדיל את ההון העצמי כך שיגיע לרמות הנחוצות, כלומר זוגות מבוססים יותר או כאלו שהצליחו להשיג סיוע גדול יותר מהמשפחה או הלוואות משלימות.

אלא שאז בא בנק ישראל והוריד גם את שיעור ההחזר החודשי מכלל ההכנסה והבנקים הבינו את האיתות ומיהרו לפרוס את ההלוואות על פני תקופות ארוכות יותר, כך שכיום שיעור הלווים שהלוואתם פרוסה על פני תקופה של עד 10 שנים מהווה 53% בלבד.

התוצאה של המהלכים הללו היא הפיכתן של ההלוואות לבטוחות יותר ומסוכנות פחות, ולכאורה היינו מצפים שאם הבנקים מעניקים משכנתא בטוחה יותר הם יגבו עליה ריבית נמוכה יותר, אך כמובן שההפך הוא הנכון – תקופת ההלוואה הארוכה היא נתון שמעלה, לכאורה, את רמת הסיכון של ההלוואה ולכן הריבית על הלוואות לטווח רחוק יותר היא גבוהה יותר.

למעשה, בעוד שבחודש נובמבר האחרון הריבית על מסלול הריבית הקבועה לתקופת החזר של 10 שנים עמדה על 1.7% (בממוצע) הרי שהריבית על אותו מסלול לתקופה של 25 שנה עמדה על 3.75%, כלומר שיעור ריבית שהוא יותר מכפול משיעור הריבית לתקופות קצרות. למעשה, לכל 100 אלף שקלים שהבנק מלווה לתקופה של 10 שנים הוא יגבה ריבית של 9,184 בעוד שכאשר מדובר על תקופה של 25 שנים הוא יגבה סכום של 51,317. הכנסה שהיא יותר מפי חמש!

כמובן שמי שמשלם על כך הם הרוכשים, שייאלצו להדק את החגורה למשך שנים רבות, במיוחד אם לוקחים בחשבון את העלייה הצפויה בריבית, במדד וביוקר המחיה ואת הקיפאון המתמשך בשכר הממוצע במשק. תוצאות התהליכים הללו, לדברי הכותב, עשויות להשפיע על המשק עוד שנים רבות מהיום.

למעשה המצב הנוכחי משרת היטב את האינטרס של הבנקים למשכנתאות, שפועלים על מנת להגדיל את הרווחיות שלהם על אף הריביות הנמוכות יחסית בשוק וכן את בנק ישראל, שפועל על מנת להגן על יציבותם של הבנקים, כלומר על רווחיהם. אך נראה שבתוך הסבך הכלכלי הזה איש אינו דואג עוד לאינטרסים של ציבור הלווים, שעלול למצוא את עצמו ביום מן הימים עם החזרים תופחים, חובות וקשיים כלכליים.

 
כתיבת תגובה

שם *
אימייל *
התגובה שלך