מי באמת אשם במשבר המשכנתאות והנדל”ן?
למרות המחירים הגבוהים, נראה כי הציבור ממשיך לרכוש דירות ולקחת משכנתאות בקצב שיא. מי אחראי לכך? בתוכנית “סוגרים חשבון” דנו בנושא:
אני רוצה להתחיל דווקא בשיחת הנזיפה שערך סטנלי פישר, שבין היתר הוא אומר למנהלי הבנקים: אתם אשמים בעצם, בזה שאתם מחלקים הלוואות בחוסר אחריות. ואומר מנכ”ל האוצר היום: מי שאשם בכלל בכל הריצה למשכנתאות זה בנק ישראל שמוריד את הריבית.
- הנושא הזה הוא לא כל כך ברור אבל ברור שמה שממריץ את כולם זה ריבית אפסית, כלומר אנחנו מדברים על ריביות כל כך נמוכות שהמשקיעים בדירה שנייה אומרים: בפיקדונות אנחנו מקבלים 1 פסיק משהו, לקחת הלוואה ב – 3-4% בפריים ואחרי זה בצמוד וכדאי לנו לקנות דירה, כלומר הריביות הנמוכות האלה הן התמריץ העיקרי, כשהגורם השני הוא כמובן הירידה בהתחלות הבנייה. ברגע שהציבור הבין שהתחלות הבנייה בירידה, אין מכאניזם שיבלום את עליית המחירים. ואז למעשה חוזרים משתי הסיבות האלה לשוק המשכנתאות ולכן יש עלייה מתונה. כי הייתה עלייה אדירה, אבל ברור שאין שום מגמה של ירידה.
והנה אנחנו ערב הבחירות ובכל הקמפיין הזה של המפלגות כל אחד בא עם ההבטחות ואומר אני אוריד את המחירים, ואני אבנה לזוגות צעירים, ואני אבנה כך וכך ונראה שאף אחד לא מאמין בכלל. הציבור מתייחס לזה כאילו זה איזה מן דיבור שלא קשור לשום דבר וזוגות צעירים רצים לחפש את הגרוש ללירה כדי לקנות דירה.
ככה זה ימשיך לעבוד?
- אני חושב שלא מאמינים כי בשנים האחרונות קרו הרבה דברים, ואני חושב שבצדק לא מאמינים, רק אני חושב שמבחינה אישית, אנשים שלוקחים מיליון שקל משכנתא… פתאום הריביות יעלו ותתחדש קצת האינפלאציה, אז הם לא יוכלו להחזיר. זאת אומרת, אני דווקא חושב שאנשים כן עושים איזו טעות מסויימת כי זו מלכודת. וזו מלכודת דבש – אמרתי את זה לא פעם פה – בסופו של דבר אין לאף אחד – חוץ מהאנשים שאין להם דירות – אינטרס להוריד את מחירי הדירות. לא הבנקים, לא הקבלנים, לא הממשלה, ובטח לא בנק ישראל. כי בנק ישראל רוצה שהבנקים יהיו יציבים והאוצר רוצה הרבה כסף מהקרקעות, והקבלנים רוצים להרוויח ואלו שיש להם דירות רוצים שהמחירים שלהם יעלו, אז נוצר מצב אבסורדי. ולכן צריך מדיניות דיור. אתמול הייתי בהפגנה על דיור ציבורי ולא היו הרבה מידי אנשים. דיור ציבורי דיברו – דיברו. דיור בר השגה – דיברו. יש הבטחות, אבל להבטחות הללו אין את הכלים המחשבתיים לעשות. הם לא רוצים לעשות את זה.
במציאות דיור בר השגה לא יהיה. הדיון היחידי הרלוונטי הוא האם המדינה תוכל להפשיר קרקעות ברמה האפקטיבית. אין משמעות להפשיר קרקע אם הרשויות המקומיות לא מאפשרות את זה, אם חברת חשמל לא מאשרת, אם אין מספיק תשתית. אז זה שמפשיר קרקע, זה נחמד. החסימות הבירוקרטיות – שחלקן גם לגיטימיות – איכות סביבה וכו’ הן כרגע לא מאפשרות באמת בנייה אמיתית. הן מאפשרות הפשרת קרקע וירטואלית. זה לדעתי המקום שצריך לטפל בו אחרי הבחירות, אני מניח שזה יטופל כמו בעבר.
- אז לא יעשו כלום. אז לכן אנשים רצים וקונים דירות וימשיכו לקנות דירות ולקחת משכנתאות.
אני חושב שאנשים צריכים מאוד מאוד להיזהר בהתחייבויות שהם לוקחים על עצמם כי אם יהיה באמת משבר והאבטלה תעלה והריביות יעלו אז אנשים יכנסו למצוקה באמת קשה.
- ואל תסמכו על אף אחד שיחלץ אתכם מהמצוקה הזאת.