מת"ן משכנתאות היא זכיינית בלעדית לייעוץ משכנתא לעובדי החברות המובילות במשק:
מחויבים לכללי אמון הציבור
ImunHaCibur
מת"ן - החברה הגדולה בישראל לייעוץ משכנתאות
  • למת"ן משכנתאות מוניטין של 6 שנות ניסיון במתן שירות מקצועי ואיכותי ללקוחותיה והיא מעניקה ייעוץ משכנתאות בהיקף של כמיליארד שקלים בשנה
  • החברה זכיינית בלעדית של כ- 600,000 בתי אב באמצעות גופים וחברות מהמובילים במשק
  • מידי יום אנו יוצרים מהפיכה ושינוי מהותי במאזן בין הבנקים לצרכנים ומאפשרים לציבור הלווים לקבל תנאים אובייקטיבים, ראויים והוגנים התואמים לצרכיהם

משכנתא לדירה בשכונת התקווה – ייתכן שבקרוב זה יתאפשר

החלטתם לרכוש דירה, אתם הולכים לבנק. להפתעתכם הרבה, לא ניתן לקבל משכנתא על הנכס שבחרתם לרכוש. הסיבה – הוא ממוקם בדרום תל אביב – בשכונת התקווה. כתבה שהתפרסמה בגלובס עוסקת במה שנראה עבור רבים כמו חזון אחרית הימים: תקציב מיוחד שהקצתה עיריית תל אביב להסדרת נושא הפרצלציה בשכונה שנדמה שכולם כבר שכחו ממנה מזמן.

על פי הכתבה, נראה כי עליית מחירי הדירות פסחה במידת מה על השכונה המוזנחת, וכיום ניתן להשיג בה דירה גם במחיר של 460,000 (ל – 2.5 חדרים). יש לציין כי דירה כזאת הייתה נמכרת במרכז העיר בסכום כפול ויותר. הסיבה למצב התמוה פשוטה: מדובר בשכונה שלא נערכה בה במהלך השנים פרצלציה – כלומר חלוקה של השטח שלמעשה נמצא בבעלות של דיירים רבים ליחידות ספציפיות שאותן ניתן יהיה לרשום בטאבו. לעובדה זו יש שתי השלכות חמורות: א. היות ולא ניתן לרשום את הנכסים בשכונה בטאבו, לא ניתן לקבל עליהם משכנתא, כך שמי שאינו מחזיק בהון העצמי הדרוש לרכישת דירה בשכונה נאלץ לוותר על הרעיון או לחלופין – לשדוד בנק…. ב. בעיית הרישום בטאבו מרחיקה לא רק רוכשי דירות אלא גם משקיעים ויזמים פוטנציאליים, שנמנעים מלרכוש נכסים אותם לא יוכלו לרשום כדת וכדין.

אלא שלסיפור הזה יכול להיות סוף טוב: לאחרונה הוגשה בקשה לתקציב לביצוע פרצלציה בשכונה. הבקשה הוגשה על ידי עו”ד עודד גבולי, ואם היא תתקבל היא תאפשר את רישומם של הנכסים בשכונה בטאבו. בשונה ממקומות רגילים, כיום כאשר רוכש או בעלים של דירה בשכונת התקווה מעוניין בהוצאת נסח טאבו של הדירה הוא לא מקבל לידיו נסח טאבו רגיל אלא כזה הכולל את כל הבעלים של הזכויות בשטח עצום שמסביב לאיזור. המהלך החדש עשוי להביא לפתרון למצב בלתי נסבל זה.

לכתבה רואיין אוהד דנוס, יושב ראש לשכת שמאי המקרקעים בישראל, שציין כי כיום קיימת אי ודאות באשר לזכויות הנרכשות. למעשה, כאשר בעל נכס בשכונה רוצה להוכיח כי הנכס אכן בבעלותו עליו להציג השתלשלות עיניינים שלימה של הבעלות על הנכס בעבר וכיצד היא עברה אליו. כתוצאה מכך, משקיעים אינם מעוניינים לרכוש דירה (כי תמיד יכול להתברר שיש בעיה עם הבעלות) וגם ליזמים אין מה לחפש בה, שהרי מדובר על שטחים עם מאות בעלים. עסקות המכירה שמתבצעות בשכונה, לדבריו, מתבצעות בעיקר בין התושבים לבין עצמם, שכן הם היחידים שבאמת מכירים את הבעלים המקוריים של הדירות. יתרה מכך, ככל שהשנים עוברות כך הבעיה נעשית סבוכה יותר מאחר ואל הקלחת הרותחת מצטרפים גם היורשים ולכן לתהליך הפרצלציה, אם יתבצע, צפויות להיות התנגדויות רבות. עם כל זאת, הוא צפוי להביא תועלת רבה לשכונה, לאפשר מהלכים חשובים כמו התחדשות ושימור הביניינים ואף להעלות את ערך הנכסים בכ – 15 אחוזים.

משכנתא בשכונה – משימה בלתי אפשרית

אחת הבעיות המרכזיות שנוצרו כתוצאה מהמצב הנ”ל היא סירובם של הבנקים להעניק משכנתאות לרכישת נכסים בשכונה. בכתבה הובאו דבריו של מנהל סיכונים ראשי בבנק ירושלים, מיכאל בן ישי, שציין כי הבנקים מעדיפים לבצע עסקאות בהן יש רישום ברור בטאבו לנכס. זאת מאחר וכאשר אין רישום בטאבו, מתעורר קושי להשיג מידע באשר לבעלות האמיתי על הנכס ולשעבודים שונים שמוטלים עליו (אם יש כאלה). לדבריו, שכונת התקווה מתאפיינים ברישומים לא מסודרים ובקושי רב בקביעת הבעלים האמיתיים של הנכס.

כאמור, ביצוע פרצלציה עשויה לפתור את הבעיה הנ”ל ולאפשר לרוכשים פוטנציאלים לקבל משכנתא לרכישת נכסים בשכונה. כיום, בעידן שבו מחירי הדירות בכל רחבי הארץ מאמירים ורמת המחיה של המעמד הבינוני-נמוך רק יורדת, ייתכן שמדובר בבשורה של ממש עבור תושבי השכונה הוותיקה, שתעניק מעט תקווה לתושבי שכונת התקווה.

 
כתיבת תגובה

שם *
אימייל *
התגובה שלך