ריבית המשכנתא יכולה לעלות – אבל מתי?
אחת מתחזיות יום הדין של המשכנתאות היא התחזית שבה הריבית תעלה וכתוצאה מכך מי שלקחו הלוואות בריבית משתנה ימצאו את עצמם עם החזרים תופחים, קשיים בהחזר ההלוואה וסכנה של אובדן הדירות שברשותם. אבל בשעה שהתרחיש הזה עולה חדשות לבקרים, איש אינו אומר מתי הריבית אכן תתחיל לעלות, האם העלייה תהיה מהירה או הדרגתית וכמה מתוך רוכשי הדירות יפגעו ממנה.
היות והנתונים בתחום מאוד מעורפלים חשוב להבין נתון בסיסי בכלכלה – כאשר קיים מיתון, בארץ וגם בשווקי העולם, הבנקים המרכזיים נוטים להוריד את הריבית על מנת לאפשר לעסקים ולמשקי הבית לקבל אשראי בזול וכך לגרום ליותר כספים לזרום לשוק (כשאנשים יכולים ללוות הם רוכשים יותר, כשלריבית על פיקדונות בבנק אין ערך אנשים מוציאים את הכסף ומשתמשים בו לקניות וכו’).
הבעיה הגדולה היא שלהורדות הריבית יש תופעת לוואי לא רצויה והיא עליית מחירי הדירות, וזאת מאחר והמשכנתאות הזולות מושכות לשוק משקיעים וגם רוכשים רגילים שהריבית הנמוכה מאפשרת להם לרכוש בתים יקרים יותר.
בשנים האחרונות אכן ראינו תהליך של ירידת ריביות ובעקבותיה עליית מחירים של עשרות אחוזים. מכאן אנחנו יכולים להסיק (באופן ספקולטיבי, כמובן) שאם הריבית תתחיל לעלות, העלייה במחירים תיעצר ואולי הם אפילו ירדו באופן הדרגתי או (לחרדתם של בעלי הדירות והבנקים) יתרסקו באופן משמעותי.
אבל מתי יחל תהליך כזה? ככל הנראה, כאשר הכלכלה בעולם תיכנס למצב של צמיחה והמדדים הכלכליים השונים בארץ ובעולם יהפכו לחיוביים (תעסוקה, מחזורים עסקיים, אינפלציה רצויה וכו’). רק אז יוכלו הבנקים המרכזיים ובתוכם בנק ישראל להעלות את הריבית ולהתחיל להחזיר את המצב לקדמותו, כפי שהיה לפני המשבר הכלכלי ב – 2008. כמובן שאיש אינו יכול לומר מתי כל זה יקרה והכל בגדר השערות ותיאוריות כלכליות – ואם יש דבר אחד שהשנים האחרונות יכולות ללמד אותנו הוא שתיאוריות כאלה עלולות להתרסק אל קרקע המציאות ולהתברר כשגויות לחלוטין.
האם אפשר להיערך למצב של עליית ריבית המשכנתא?
בהחלט. למרות שלא ניתן לדעת מתי זה יקרה, אחד הכללים בכלכלה שפועלים אפילו בכאוס בו אנחנו נמצאים כיום הוא הכלל – מה שעולה גם יורד! לכן אין ספק שביום מן הימים הריבית תעלה. אמנם לא ניתן לצפות זאת שנים מראש, אבל סביר להניח שהיא לא תעלה בבת אחת אלא באופן הדרגתי ושיהיו לכך לא מעט סימנים מקדימים. מי שיעקוב אחר הנושא (באמצעות מדורים כלכליים, התייעצות עם אנשי מקצוע וכדו’) יוכל להבין שהוא נמצא לפני תקופה של עליית ריביות ופשוט לבצע מיחזור משכנתא ולקבע את ההלוואה על ריבית סבירה, לפני שהיא מתחילה לעלות ולהגיע לרמות גבוהות.
היות ועל המסלולים המשתנים אין עמלת פירעון מוקדם, מי שימהר למחזר לא ישלם כל קנס ועל הדרך גם יציל את עצמו מקריסה כלכלית עתידית. הסוד הוא פשוט – לעקוב אחר השוק ולפעול בהתאם. אין ספק שרבים מבעלי ההלוואות לא יעשו זאת, אבל אין שום סיבה שגם אתם תפעלו כמוהם.